zaterdag 1 juni 2019

Drie gezusters


   
Vandaag een jaar geleden werd Greens geopend door burgemeester Pauline Krikke. We hebben toen samen de allereerste sla geoogst. Gister was de burgemeester weer op de tuin om bij de ingang van Tuinen van Greens een Gulden Klinker te leggen. 
Vandaag sneden we de eerste rode eikenblad en bataviasla van dit seizoen voor het restaurant. Die wordt morgen geserveerd bij de bbq ter ere van het 1 jarig bestaan. In het vak waar vorig jaar de sla stond, plantten we vandaag pompoen en zaaiden we suikermaïs en pronkbonen, oftewel “de drie gezusters”. #jaarritme

Vaste klanten afscheid

Vorig voorjaar kwam ik een vaste klant tegen op het strand in Den Haag. Ze had net daar vlakbij met haar partner een huis gekocht. Nu zeker een jaar later, na een hoop verbouwingsmisère gaan ze dan verhuizen. We worden stadsgenoten, wat reuze gezellig is, maar dat betekent wel dat ze niet meer bijna wekelijks aan de kraam staan. Met hun we-moeten-eerst-koffie en het ge-overleg over wat ze wel en niet nodig hebben. Piepers meestal en uien en een stuk of wat groente. Vandaag niet zo veel want ze zitten even zonder koelkast. Zij: ‘4 uien. Hij: ‘uien in stuks dat kan toch eigenlijk niet’. Maar om nou uien mee te verhuizen. Zij vroeg of ik ze nog wil laten weten waar in Den Haag je zulke goeie boodschappen kan doen. Ze hebben geen Facebook dus ik schreef op verzoek mijn nummer op een briefje en krabbelde dit er snel bij: ‘tot in Den Haag lieve vaste lievelingsklanten’. Ik heb weleens overwogen om ze naar hun naam te vragen, maar liet het achterwege. Zijn naam kwam een keer voorbij tijdens het ge-overleg en gister noemde zij haar naam, terwijl ze een verhaal van haar werkvloer opvoerde. 
Betreft boodschappen opperde ik de boerenmarkt al, maar die groentekraam kennen ze uit Rotterdam en ze vinden de kwaliteit, versheid en de prijs van de groente van Van Herk toch echt beter. Ik heb niet gezegd dat ze er in Den Haag de manmetdemooieogen gratis bij krijgen. Maar iets anders bedenken wordt dan misschien nog een lastige. In elk geval komen ze een keer naar mijn tuin. 
Ik gaf ze afscheidsaardbeien mee. Net als vorige week aan een gezin, dat ik toen een mooie vakantie wenste. Vader, moeder en twee kindjes staan op het punt om voor zes weken op reis te gaan. Gister waren ze tóch nog even op de markt, voor de laatste dingetjes voor vertrek. Ik had ‘s ochtends al op Facebook gezien dat hij op de markt zou zijn en ik had ze al, zoals altijd, met z’n viertjes op het Noordplein zien scharrelen. 
Meestal verdelen vader en moeder de inkoop over de kramen efficiënt, maar vaak blijft het gezin wel plakken. Groentes waren niet meer nodig, maar de vader kwam nog even aan mijn kraam. Hij zei dat hij niet zomaar van de markt kon weglopen zonder even dag te zeggen. Eigenlijk had ik even een knuffel willen geven, maar er waren andere klanten en ik wist niet of het wel gepast was. Toen ik bijna zes jaar geleden op de markt begon, waren hun kinderen nog niet geboren. 

Een paar weken terug vond ik in de kist met appels een exemplaar waar een paar happen uit waren. Die bleek de oudste daar zo achter te hebben gelaten. Het mannetje wil altijd van te voren weten of het die dag een kleine of een grote markt is. Groot of klein, elke week weer worden tassen volgeladen met groentes, met producten van onze markt, zijn er de praatjes, de grapjes, is er de uitwisseling, de uiting van dat wat in jaren opgebouwd is. Een band is misschien een groot woord. Maar ja, voor mij voelt dat toch zo. En dan is zes weken lang en dan is Rotterdam ver weg vanaf Den Haag om elke week boodschappen te gaan doen.

Huilend Varkentje


Dat. was. het. nu. echt. 
Twee vaste gasten die gister speciaal op de slotavond kwamen eten. Ik stond alleen maar in de keuken, omdat het nu wél volle bak was en er extra handen nodig waren. Ze kwamen me begroeten en zeiden dat ze het in de auto nog over mij gehad hadden: ‘als we aan het Lachende Varken denken, denken we toch vooral aan jou.’ Ik ben al ruim een jaar weg en ik heb van de totaal bijna 25 jaar dat het Varkentje bestond, maar een jaar of vier meegedaan. Toevallig werden ze vaste gasten in de tijd dat ik vaak kookte. Toen ze na het eten weggingen kwamen ze nog vertellen dat ‘hij’ eigenlijk niet van de aardappels is, maar dat ik een keer aardappel had bereid die zo lekker was dat ze het er nu nog over hebben. ‘De aardappel was geel van kleur.’ Ik vermoed van de kurkuma. 





























Vandaag kookten we met een aantal koks een #galgenmaal voor de hele brigade. Het Varkentje hebben we geslacht, maar zal nog lang herdacht worden. Voor mij was het een plek waar ik thuis kwam en waar ik altijd weer thuis kon komen. Een warm nest waar ik me troetelkind voelde. De plek is ontmanteld en zal nooit meer zijn wat het was. #lachendevarken#huilendevarken #biggelen