zondag 22 maart 2015

Lente - Tuin, Cointreau en dansen

Ik sta net naast mijn bed en zie een regenboog boven de daken aan de overkant. Het is 21 maart, lente, landje-prik-een-vlag-dag en ik heb een cointreau-mag-open-date.
In de Zeeheldentuin is het om 10 uur al een bijenkast. De eigenaren van de tuintjes maken vandaag zelf de omheiningen van hout, steen of wilgentenen. Ik bied mijn buurman aan wilgentenen vlechtklaar te maken en hij helpt mij er na met het vlechten rond mijn veroverde stukje land. Er heerst bedrijvige kneuterige gezelligheid in het vandaag door de wethouder van ondermeer participatie officieel geopende groene initiatief in het Zeeheldenkwartier. Ik woon in een buurwijk, maar mag toch mee spelen in deze collectieve achtertuin.
Ik kreeg vorig jaar brandewijn uit een boedel. 
Deze werd ruim 6 weken geleden in een grote weckpot met daarin sinaasappel, koffiebonen, vanille en suiker leeg gekiept, om cointreau te worden volgens het te simpele en snelle recept. Terwijl de alcohol smaak stond op te nemen, poneerde Nigella op Facebook een bloemig recept voor syllabub met rozen-&oranjebloesemwater en cointreau. Bij de groentejuwelier, waar ik voor verse kruiden ben, loop ik tegen Lambada-aardbeien aan. Ik loop tevergeefs vijf winkels (Dille & Kamille, Keukenwinkel, Ekoplaza en Marks & Spencer "uitverkocht, het is populair") af voor oranjebloesemwater met echt oranjebloesemextract. 
Uiteindelijk besluit ik voor weinig een flesje met aroma's te kopen. "Dus dit is oranjebloesemwater. Ik zie geen oranjebloesem staan bij de ingrediĆ«nten" zegt de (Iraanse?) verkoper. "Dat zou er in horen te zitten..." zeg ik "maar dit is kunstmatig" maakt hij mijn zin af. 
Dessert zonder is geen optie, want op de dag dat de cointreau geopend wordt, moet het recept naar de letter gelezen worden. Ik heb net niet het soortelijk gewicht van alcohol opgezocht om de millimeters naar grammen om te rekenen, zodat ik de cointreau kan afwegen. "Dat doe je maar in je vrije tijd, je moet het op gevoel doen" aldus mijn lieftallige tafelgenoot en mede cointreau-maker. 
De aardbeien overlaad ik met syllabub. De sinaasappel is na ruim 6 weken dobberen in de alcohol compleet bezopen, ik ben na 1 schijfje dronken. Er moet en zal gedanst worden op de '80&'90's party in Het Paard van Troje, met gratis toegang om de lente in te luiden. Ik ga uit mijn dak op "wannaseearainbowhighinthesky" en dans de "lambada". Op die laatste swingde ik voor het eerst op een basisschoolverjaarspartijtje. Die laatste loeide tijdens schoolfeesten. Generatie-nostalgie.