vrijdag 3 mei 2019

Zoetsappig



Een dag na mijn verjaardag kwam een vriendinnetje onverwachts langs om me te feliciteren. Ik had nog appels van de Buytenhof liggen, die hoognodig op moesten en kruimels in de vriezer voor een crumble. Toen ze binnenkwam vanuit de grijze kou, zei ze dat het lekker rook. Mijn huis geurde naar warme appeltjes met kaneel en ze zei dat ze op iets lekkers gehoopt had. 
Toen ze weg was, toog ik met het restant van de nog warme crumble naar beneden. Ik liep achteloos de koffiebranderij binnen en vroeg vrolijk of ze crumble wilden. Lianne zat aan tafel met iemand. Toen zag ik haar schort en realiseerde me dat ik naast de vrouw van een paar deuren verderop stond: “Cake Fortin”. Ze bakt daar enorm kleurrijke en kunstige taarten, waar ik nooit het vakmanschap en het geduld voor zou hebben. ’Oh daar kan ik niet tegen op’ riep ik. ‘Jawel’ hoorde ik in koor. ’Dit is Mijke van de koekjes’ en plots kreeg ik een lofzang op mijn koekjes te horen: ’als er iemand veel taart eet ben ik het, ik eet elke dag taart en ik zeg het alleen als ik iets echt lekker vind. Jouw koekjes, die zij zo lekker, echt zooooo lekker, de structuur, de proportie echt.’ En zo ging het nog even door. Ik zei dat er nog nooit iemand zo enthousiast was geweest over mijn koekjes, maar volgens Lianne is dat niet zo. We zijn inmiddels ruim 20.000 koekjes verder. Ik zeg weleens dat ik koekjes bakken niet (meer) leuk vind, maar dat ik het nog steeds twee keer in de week doe, omdat ik Lianne en Ad zo leuk vind. En dit zijn de momenten waarop ik zeker weet, waarom ik het doe. GOUD! Later stuurde Lianne nog een berichtje dat Yvonne ook nog ontzettend te spreken was over mijn crumble en dat die fantastisch lekker was.’ 
Toen de koekjes vanochtend in de oven stonden, borrelde deze tekst op. Toen ik ze uit de oven haalde, zei ik hardop ‘wat een mooitjes’. Soms lukken ze extra goed.
Waar vakgebieden elkaar kruizen:
‘op de bloemen van koffie in Zuid-Amerika kun je angelloze bijen tegenkomen. Door hun bestuivingswerk krijgen de koffieboeren meer en betere koffie. Angelloze bijen kunnen goed bijten. Ze zijn dan wel angelloos, maar niet weerloos.’ 
‘Metselbijen zijn topbestuivers. Telers van blauwe bessen zetten bijenhotels bij hun planten neer en de metselbijen doen de rest van het werk.’#bezigebij