maandag 29 mei 2017

Gulden snede

Mijn instructie voor de remoulade luidde: 'gebruik ongeveer een derde tot de helft van de mayonaise.' 'Volgens de gulden snede dus, ongeveer 1,6.' Ik keek hem vragend aan, waarna hij de gulden snede op de snijplank uitlegde. Hij trok een denkbeeldige lijn en zette daarop de punten A, B en C. Dan geldt: AB:BC = BC:AC.
Hij gaf voorbeelden als het slakkenhuis en de zaden van een zonnebloem die volgens de gulden snede groeien, het veelvuldig gebruik ervan in de renaissance-architectuur en het wordt zichtbaar gemaakt in de tekening van Da Vinci. En zegt hij: 'zelf maak ik ook werk dat volgens de gulden snede is opgebouwd, aanvankelijk wilde ik er niet aan, maar het voelt harmonieus.' Laatst tijdens mijn dansles had ik me al verwonderd, toen ik hoorde dat in de muziek de gulden snede gebruikt wordt. Ik had natuurlijk weleens van de gulden snede gehoord, maar wist niet wat het inhield.
Tijdens het lesje gulden snede kwam de reeks van Fibonacci ook nog ter sprake. 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 etc. De verhouding van twee opeenvolgende getallen van Fibonacci, benadert de gulden snede.
Voor over de gnocchi moest er kaas worden geraspt. 'Fijn of grof?' vroeg hij mij en toonde daarbij de fijnste en grofste raspstanden van de staande rasp. Zijn partner: 'jij met je uitersten, er bestaat ook nog iets tussen in'. 'De gulden middenweg is saai' was het antwoord. 

Toen we ook nog een prei met ophangoor vonden, was ons mise-en-place-feest compleet. 
Tot slot werd mijn menu in schoonschift en spontaan met kleurtjes op het krijtbord geschreven. 
Erna gingen ze zelf aan tafel om met vrienden van het eten te genieten.

Op zulk soort dagen voel ik me nog eens extra gezegend met het brede palet aan mensen dat vrijwillig in het Varkentje werkt. Ik denk overigens dat de relatie van dit stel óók volgens de gulden snede is opgebouwd.