zaterdag 15 april 2017

Doperwtjes

Het vieste eten dat ik me uit mijn kindtijd herinner is doperwtjes en worteltjes uit pot. Mijn stiefvader haalde het nog weleens in z'n hoofd om ons dat voor te zetten. Onlangs vond ik een foto van mij als klein meisje met een bord eten waarop onder andere erwtjes liggen. Ik kan me niet meer herinneren dat ik die vroeger gegeten heb. Het moeten vers gedopte zijn geweest, want het was bij mijn oma en die at niet anders dan vers en minimaal 2 ons groente per dag. Ze kocht het bij groentejuwelier Exotenhof, nu bij mijn liefje om de hoek. Hij at als kind wél graag erwtjes. Van de week opperde hij een koude Limburgse (waar zijn opgroei-wortels liggen) schotel te maken, waarin een blik doperwten en wortelen gaat. 'Dat wordt echt lekker' zei hij. 
Of mijn oma ging naar de groentekraam op het Nassauplein. Het stel dat deze kraam bemande, samen een fenomeen, reed het hele land door voor de mooiste producten. Op Warmonderhof maakte ik met voorkeursbehandeling vaak bestellingen voor ze klaar. Als het er niet piekfijn uit zag, kregen we dat te horen. Toen ik net in Den Haag woonde, kocht ik nog trouw mijn groentes bij ze, tot ik vreemd ging op de boerenmarkt. Op een dag fietste ik langs het Nassauplein en toen was hun kraam weg, van de ene op de andere dag. Het werk werd ze fysiek te zwaar, hoorde ik via de tamtam uit de Flevopolder. De tuinder van Warmonderhof had het mijn voormalig tafel- en bedgenoot ingefluisterd. Het enige groen dat hij als kind at, waren overigens erwtjes. 
Vorig jaar Pasen had mijn moeder beschilderde eitjes op de ontbijttafel staan. Ik was vergeten dat ik Kluivert zijn naam noteerde als een kluifje en een erwtje. Tijdens de middelbare school was ik fanatiek Ajax fan. Mijn stiefvader was not amused toen ik met een spuitbus in rode letters AJAX op de muur van mijn kamer had gespoten. Mijn slaapkamer hing vol met posters van de spelers, vooral van mijn favoriet Kluivert. Vanaf dat hij debuteerde in het eerste bij Ajax had ik het te pakken. Tijdens het EK in NL/België werkte ik als kamermeisje in het spelershotel waar ze verbleven en toen vond ik het schokkend zo veel losse munten in zijn kamer te zien liggen. Een paar weken terug was hij in de media vanwege gigantische gokschulden en chantage door een goksyndicaat. Toch zal ik een zwak voor hem houden. 
Mijn bewuste (her)waardering voor verse erwtjes begon echter niet bij hem, maar bij het plukken ervan. Net afgestudeerd op de klei, werkte ik mijn eerste zomer op Moestuin Maarschalkerweerd. Toen ik daar begin juli op het zand de spits afbeet, zaten ze midden in de pluk van de kapucijners en de doperwten. De lichtheid en rankheid van deze vlinderbloemigen lachten me toe. 
Het handmatige plukken en vervolgens het doppen is arbeidsintensief. Zie ze dan maar eens te weerstaan. 
Ze zijn eind van de winter op menig tuinderij gezaaid, de groei zit er nu in. Voor ze vruchten geven, doen we het met erwtjes uit de vriezer. Altijd handig om in huis te hebben. 
Erwtjes in de dop zijn er maar een paar weken, dus neem het er dan van. 
Heerlijk in risotto met een visje erbij. 
Of met de verrassende combinatie van nieuwe aardappeltjes, pesto van basilicum en een gepocheerd (kwartel)eitje.