maandag 4 maart 2019

Zeispinazie


Gemaaide spinazie? Van oudsher wordt spinazie met de zeis geoogst. Het ijzer is er op een speciale manier voor aan de steel gemonteerd. De grootschalige teelten op de volle grond worden al enige decennia machinaal geoogst en gaan met tonnen naar de fabriek. ‘Dus niet zoals in de reclame van HAK, waarin ze op het land een paar houten kistjes vullen.’ 
Op Warmonderhof heb ik nog een spreekbeurt gehouden voor het voor mij vreselijke vak techniek over de spinazie-oogstmachine met bijbehorende bunker, waarin de oogst opgevangen wordt. 
De spinazie komt in de kas van Gert in de lijn van het bed op een hoop te liggen. ‘Hoe krijg je de spinazie schoon in de kist en voorkom je dat je grond meeneemt’? vroeg ik. Precies op de juiste hoogte snijden dus. Gert probeerde een nieuw ras, hij vond de groei wat traag, maar de spitse vorm van de spinazie maakt het maaien makkelijker. Hij had de spinazie al gegeten: ‘smerig lekker’. Deze eerste kist van het seizoen was zo leeg op de markt. Onderin vond ik toch nog of misschien beter gezegd slechts vijf klontjes klei. 

#rotterdamseoogst #markt #meetthemaker #eatlocal #buijtenlandvanrhoon #rotterdam