zondag 21 oktober 2018

Vergelijkend bataten-onderzoek


Bataten-schat-graven. 
“Moet ik een schep pakken?” 
“Nee, dat doe ik met mijn handen.” 
Vergelijkend warenonderzoek.
Zitten er bataten onder? 
Er zitten bataten onder! 


Ze zijn wat lichter van kleur als op de voedzame klei en nog wat kleiner als in Rhoon. Nog even in de grond laten zitten dus, maar ik moet het weerbericht goed in de gaten houden ivm nachtvorst en natte voeten.
Zelf hadden we een paar weken terug aan de zijkant van de rug gegraven, maar niks gevonden. We moeten er dus bovenop zijn en dan de diepte in. 

 
Gert wou eigenlijk overal kijken, maar hij liet het bij twee plekken: dicht en dun blaren-dek. Bij hem staat het lof er veel dikker op. Bij ons schuiven ze volgend seizoen met de vruchtwisseling mee en krijgen ze een plek met meer zon en hogere ruggen. Het plekje onder de boom, kwam dit eerste jaar zo. Bij Gert staat een klein deel van het perceel in de schaduw.
Volgend jaar is het weer anders en weten we weer meer. Ik waardEER het enorm dat deze leermeester kwam kijken op onze tuin. #voedselfamilie

Voedselfamilie


Een tros bataten. Donderdag was het zo ver, Gert van Herk oogstte de eerste zoete bataten voor de Oogstmarkt. Drie kwartier ploeteren - zijn woorden - om bataten op te graven en twee kisten te vullen. De knollen zitten diep in de grond en voor hij überhaupt bij de grond kan moet hij door een dik dek lof of blaren oftewel loof of bladeren. Naar een handige manier om dat blad weg te krijgen is hij nog op zoek. Per plant zitten er vooralsnog 3-8 bataten aan, variërend in grootte. 14 juni plantte hij de 1600 plantjes op ruggen door op de knieën te schuifelen over de klei.
Gert kwam in de aanloop naar dit seizoen op het idee om speciaal voor de korte keten een gewas te telen waarmee hij zich onderscheidt en vernieuwend is in het Buytenland van Rhoon. Vooralsnog vindt hij het de moeite waard. 


En ik heb de eer om het prachtige resultaat op de Oogstmarkt te verkopen. Hij stuurde donderdag foto’s aan Gerda en mij. Op vrijdag is de primeur als een sprookje door onze betrokken en bevlogen Gerda, onze chef Rotterdamse Oogstmarkt, aangekondigd op social media. Zaterdag kwamen klanten speciaal voor de bataten naar mijn kraam. De grote verkopen het makkelijkst, maar ook de kleintjes bleken in trek. De bataten liggen er voor €2,50 per pond. Marktconform, maar vooral de prijs waard en inzichtelijk gemaakt als je nagaat wat het aan intensief handwerk kost voor een zoete bataat uit de Rhoonse klei in de kist ligt. 


Alle eer komt Gert toe, ik ben zijn trotse marktverkoper. Begin komende week komt hij bij ons op de tuin van Mens en Tuin in het Park kijken hoe het met onze bataten staat. 50 plantjes gingen op dezelfde dag als bij hem in Rhoon bij ons in Den Haag de grond - zand - in. Zo komen ware “voedselfamilies” tot stand.#korteketensprookje