zondag 8 januari 2017

Miezer-markt in Den Haag

27 december 2014
Marktgang op 24 december. Vanwege de regen had ik me in mijn zeilbroek gehesen. Een vriendinnetje slash oud-Warmonderhoffer had juist geen regenbroek aangedaan, omdat ze zin had om zich zeiknat te laten regenen. In Spanje, waar ze woont en tuint, zijn fietsen en regen de uitzondering. Eenmaal buiten bleek het enkel nog te miezeren en zei zij over de druppeltjes op onze gezichten: 'het lijken wel allemaal kusjes'. 
Bij groentekraam 1 werden we door een dame van middelbare leeftijd verwelkomd met een: 'wat fijn dat jullie met dit weer gekomen zijn'. Mijn vriendinnetje was met twee missing ingrediënts voor het kerstdiner weggestuurd. Radicchio, er bleken twee soorten verkrijgbaar en waterkers, losse blaadjes lagen voor het grijpen en niet voorverpakt in een zakje. Ondertussen keek ze haar ogen uit, want er zijn geen boerenmarkten van dit kaliber, waar zij leeft. Zelf had ik geen zelf gekookte kerstdiners in het verschiet, maar een plukje veldsla voor mijn lunch die middag en wat bewaargroentes, zoals een spitskool en rood- en geelschillige aardperen, vond ik het wachten op mannen met intrigerende ogen bij twee kramen waard. 
Omdat mensen serieus kerstinkopen - cranberry's en dergelijk - aan het doen waren en om frambozen vroegen en ik één beurt voorbij had laten gaan, omdat ik de mij onbekende verkoopster niet bliefte, was ik bij kraam 2 zo een kwartier verder. Ik werd er uiteindelijk begroet door een dame met: 'o ja, jij werkt daar niet meer.' Met 'daar' bedoelde ze groentekraam 1. 'Was het maar zo dat ik daar gewerkt heb' antwoordde ik, blij met het verworven imago van marktventer. 
'Daar' had ik mijn paar groentes, de eerste bloedsinaasappels - 'ze zijn nog niet rood, omdat er nog geen vorst overheen gegaan is, maar het zijn wél bloedsinaasappels' aldus de ogenman - en kerst-attentie, een pot San Marzano tomaten, al in de pocket, toen ik bedacht dat ik nog een bergamot wilde om mijn thee te aromatiseren. 
Naast de bergamot lag een citrusvrucht met grof bobbelige schil. De dichtstbijzijnde dame achter de kraam, kwam niet op de naam en begon uit te leggen dat je de schil kan inleggen en gebruiken in tulband en oliebollen. Mijn vriendinnetje kirde ondertussen dat die in Spanje, net als de verse incabessen, in het wild groeien. 'Sukade' zei ik. Ook wel cederappel, cedercitroen of muskuscitroen. Vervolgens ging de dame achter de kraam spontaan verder: 'en dit zijn citroenen om limoncello mee te maken'. Ik vroeg of het echt een limoncello-citroen is, waarna zij mij begon uit te leggen hoe je limoncello moet maken. Ik wilde eigenlijk alleen maar weten of die citroen speciaal voor limoncello geteeld wordt. Zij vroeg aan de ogenman na wat het voor citroen is. 'Salamita' zei hij. 'Oh, van Salamita' zei ik. 'Kom je daar vandaan, ben je daar geweest'? vroeg de dame verwonderd. 'Nee, ik ken de coöperatie uit Sicilië van naam.' 
Na samenzijn met familie, was ik tweede kerstdag alleen thuis. 
's Avonds trok ik de pot San Marzano tomaten open om er spontaan een Italiaanse broodsoep mee te maken. 
Later dronk ik een gin-tonic met lime-kaviaar. Mijn kerstschat van de ogenmarktman. Wildpluk uit Australië, een vruchtje dat op een augurkje lijkt en doorzichtige 'eitjes' huist. Na doormidden snijden, druk je ze er zo uit. 
Elk bolletje geeft na doorbijten een lime-explosie. Schijnt ook in geel, groen, roze en bordeaux te bestaan. 

Kerst-handvaten

24 december 2014
Kerst - handvaten gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek: 
1. Sloof je niet uit in de keuken. Verbeter de smaak van het kerstdiner met versiering.
2. Veroordeel geroddel aan tafel niet te snel.
3. Verbeter de sfeer met een neplach. 'De kans is groot dat je tafelgenoten die gezichtsuitdrukking over nemen. En door hun lach word jij op jouw beurt ook weer aangestoken, waardoor je uiteindelijk misschien wel oprecht gaat lachen.'
4. Maak conversaties leuker met alcohol (maar pas op voor sociale blunders).
5. Activeer het knuffelhormoon met (kerst)muziek (zie foto).
6. Koop géén originele cadeaus.

PS. 'Als gastheer of gastvrouw moet je van te voren misschien even checken of er mensen met kersttrauma's op bezoek komen.'
(Volkskrant)

25 december 2014
Kerstgeschenk (ovenwanten) van mijn oom en zijn 2 dochters met bijbehorende kerstwens geschreven door de 11 jarige van de twee, Campert-taal inbegrepen. Soms is het leven best vurrukkulluk.
Aansluitend op wat ik vanochtend in NRC Lux las: "Na al die jaren kunnen de ingrediënten haar (Diana Kennedy) nog steeds in vervoering brengen." "Het interessante aan koken vind ik het koken, de smaak van de ingrediënten tot hun recht laten komen, zodat je geen smaken hoeft toe te voegen." Diana Kennedy, 91 jaar, wijdt al 50 jaar van haar leven aan het optekenen van de Mexicaanse keuken.

Kraut

8 december 2014
Las dit artikel waarin tien 'tafeldeugden' door de auteur van commentaar worden voorzien, naast mijn lunch van knolselder-koolraap-boterraapjes-knoflook-puree met linzen en niet zure zuurkool en pittige kimchi. Rauwe gefermenteerde shizzle van Ferme Kolen, die een passende plek verworven hebben op de Rotterdamse Oogstmarkt. 
Met dank aan mijn vaste stand-in Gerda had ik even vrije uitloop over het Noordplein. Na een paar uur non-stop groente verkopen, was ik nogal hongerig, toen ik bij de Ferme Kolen kraam aankwam. Maar om de fermentatie kan ik toch niet heen en dat honger rauwe bonen zoet maakt, is op deze producten verre van toepassing. Niet zoet, maar wel goed van zichzelf.
http://www.volkskrant.nl/boeken/hap-slik-denk~a3804538/

Strand en stoof

29 november 2014
Ruim een maand geleden was ik voor het laatst op het strand, samen met mijn petekind. Hij had de zee niet eerder gezien en wou de hele dag tikkertje spelen met de schuimende golven.
Ik heb even nodig gehad om te wennen aan de verdwenen strandtenten. Maar eenmaal terug op het lege strand, kon ik wel blijven lopen tegen het licht van de laag hangende zon in. Bij Kuikduin omgedraaid en in de schemer door de duinen terug geslingerd. Alles leek bedekt door een zachte pastelkleurige deken. Nu ben ik rozig en staan de rodekool en het stoofvlees op laag vuur op smaak te komen.

Meat radish

26 november 2014
Red and green meat radish. Vorige week op de markt vergat de marktman me de rode mee te geven. Vandaag kreeg ik de groene er van de marktvrouw voor niks bij #lijktwelkiwi

Oma-let

19 november 2014
Net op omelet gegoogled. Voor het eerst gebakken: 26 cm doorsnee en €0,13 aan boerenkool van/met de steel erbij. Mijn oma stond er op dat ze bladeren boerenkool kocht die zelfs nog aan de kop van de stronk vastzaten. Zij at elke dag minstens 1 gekookt ei en werd 103.

Boerenmarktgang in Den Haag

19 november 2014
Niet achter maar voor de kraam
De boerenmarkt in Den Haag heeft drie groentekramen. Bij 1 heb ik een keer een poging gedaan verse kievitsbonen te kopen, maar toen moest ik zo lang wachten vanwege een ingewikkelde klant voor me, dat ik weer ben door gelopen. Bij de 2 andere kramen staat achter elke kraam een man met intrigerende diep liggende ogen. Vandaag stond ik bij de ene kraam semi-nonchalant te doen alsof ik nog niet aan de beurt was, tot de man met de mooiste ogen (hij is ook nog tuinder) zijn handen vrij had. Een wat oudere dame liet weten dat ze niet voordrong hoor. 'Oh ik sta wat te dromen' vertrouwde ik haar toe. Toen andere klanten riepen dat ik het mocht zeggen, kon ik er niet meer om heen. Dus bestelde ik bij de goed gemutste collega (hij had een wollen muts op) mijn basispakket seizoensgroentes.
Rode kool was in de aanbieding. Een groene pompoen, boter- en meiraapjes lagen te glimmen. En ik ben weer helemaal van de veldsla.
Bij de andere kraam met een nog ruimer assortiment groente en fruit, koop ik vaak meerdere kleuren van dezelfde groente. Ik stond om me heen te kijken naar de nog al wat andere mensen langs de lange kraam. Een oude vrouw die niet van postelein houdt, liet zich overtuigen dat het rauw als salade wel heel lekker is. De man met de mooie ogen merkte me op en ik maakte oogcontact met hem. Hij hielp nog iemand aan het andere uiteinde van de kraam, liep op en neer naar mijn kant om een dosis groentes bij de klant af te leveren (service van de zaak) en zei terloops tegen mij dat het even duurde. Toen stond hij plots voor mijn neus en vroeg wat ik wilde hebben. Ik kwam voor de oerbieten, die van vier kleuren bieten als beste uit de smaaktest thuis waren gekomen. 'Die zijn er vandaag niet, maar ik heb wel iets anders, wat jij leuk vindt.' 
Drie kleuren mini-bietjes, ja daar val ik direct voor. Ik vroeg hem een keer om iets wat ik nog nooit gegeten heb. Hij zei 'Surinaamse spinazie', in 1 keer raak. Ook prees hij onlangs kostbare bospaddestoelen aan. Dat er ook hele kolonie's pissebedden in huisden, vertelde hij er niet bij. Ik hou niet zo van gekrioel in mijn eten. Maar dat had ik zelf moeten bedenken, want de week erna kreeg ik mijn geld niet terug van zijn collega. Sindsien laat hij me meestal iets proeven en laat ik me dat graag aansmeren. 
Vandaag waren het feijoa's of ananasguave. Vruchtjes geteeld in Spanje die gruwelijk lekker ruiken en nog lekkerder zuur en zoet tegelijk smaken.

BLT geritseld

14 november 2014
Sloebermijke heeft net een halve BLT geritseld van een andere tafel in het café. De vrouw die het had besteld, had genoeg gegeten en ik vroeg haar of ik deel 2 mocht opeten. Resultaat dat mijn honger gestild is, het eten niet is weggegooid, maar het café een bestelling is misgelopen.

Los-vast op de markt

1 november 2014
Lunchconstructie. Te druk aan de kraam om een frietje te halen en vast te houden. Met dank aan RO-chef, dat ik wel kon eten.
Ben beswel los. 37 lege kisten en 6 kledingstukken lichter. Ik tol van non-stop (voorgehouden) klantvriendelijkheid en glimlachen. 
Boerenkool ging toch het minst hard. En als dan gaat die tegenwoordig vooral voor de juicer of de chips weg. Andijvie gaat nog wel in de stampot. Of iemand koopt het voor de cavia. In Almere op de boerenmarkt was er een stel dat steevast sperziebonen voor de kat kocht.

Markthaldeceptie

30 oktober 2014
Dat ik er dus was. En ik niks gegeten of gekocht heb. Zelfs geen felgekleurde donut van de donut express. Verwachtingen te hoog gespannen? Van de omspanning zou ik graag een framboosje plukken. Ja, het spectaculairst van het geheel.

Een wolk van een chocola

24 oktober 2014 - Terra Madre Salone del Gusto Turijn
De chocolademaker van Pacari liet ons, de twee handen vol deelnemers van de choco-tour, zijn 'nube' proeven en knoopte ons vervolgens een bandje om.
 Er zijn 400 van zulke repen gemaakt. Er zijn er nog 100 over. Hiervan het verschil gedeeld door het aantal stukjes chocola dat er uit een reep gaan, is het totaal van mensen met zo'n bandje om de pols. 1 keer mochten ze de chocola in hun mond laten smelten. De cacaobonen die deze specifieke complexe unieke smaak voortbrachten, zullen nooit meer volgroeien. Mogelijk is de bewuste boom bestoven door de soort, die massaal als kloon aangeplant wordt, waardoor de smaak van de vruchten definitief is veranderd.
Pacari is als enige ter wereld Demeter gecertificeerd voor wat ze doen. De cacaobomen van de bd-boeren zijn aanzienlijk gezonder en productiever dan niet biologisch dynamisch geteelde bomen. 
Ik ben gegrepen door de bevlogenheid van deze 'verkondiger van ware chocola'.