zondag 8 januari 2017

Een wolk van een chocola

24 oktober 2014 - Terra Madre Salone del Gusto Turijn
De chocolademaker van Pacari liet ons, de twee handen vol deelnemers van de choco-tour, zijn 'nube' proeven en knoopte ons vervolgens een bandje om.
 Er zijn 400 van zulke repen gemaakt. Er zijn er nog 100 over. Hiervan het verschil gedeeld door het aantal stukjes chocola dat er uit een reep gaan, is het totaal van mensen met zo'n bandje om de pols. 1 keer mochten ze de chocola in hun mond laten smelten. De cacaobonen die deze specifieke complexe unieke smaak voortbrachten, zullen nooit meer volgroeien. Mogelijk is de bewuste boom bestoven door de soort, die massaal als kloon aangeplant wordt, waardoor de smaak van de vruchten definitief is veranderd.
Pacari is als enige ter wereld Demeter gecertificeerd voor wat ze doen. De cacaobomen van de bd-boeren zijn aanzienlijk gezonder en productiever dan niet biologisch dynamisch geteelde bomen. 
Ik ben gegrepen door de bevlogenheid van deze 'verkondiger van ware chocola'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten