woensdag 9 augustus 2017

Beet!

"Deze verleidelijke pikante spread heeft mijn leven de afgelopen augustusmaanden meerdere malen gered. Nadat ik acht uur lang heb staan koken, heb ik maar zelden zin om na thuiskomst direct weer aan de slag te gaan. Het resultaat is dat ik vooral kook in het weekend. Zelfs dan heb ik meer zin in spelen (gebak, taarten, jams en dergelijke) dan een dagelijkse maaltijd bereiden." Nigel Slater op 7 augustus in Keukendagboek 2.

Zelf ben ik niet goed in voor mezelf te koken en nog minder in alleen eten. Vorige week bakte ik 's avonds een chocoladetaart, omdat ik er zin in had en 'dineerde' er mee op een doordeweekse dinsdag. Toegegeven, als ik in het weekend werk, neem ik op andere momenten vrij. 
De laatste dagen heb ik veel tijd alleen doorgebracht en uiteindelijk ook meer aandacht besteed aan mijn maaltijden. Het hoeft niet veel tijd te kosten en het is nog leuk ook. Helemaal - vind ik - als ik met mooie ingrediënten bezig ben. Het resultaat van deze salade was glorieus. 
De komkommer, dille en bronze venkel heb ik zelf geteeld. 
De gerookte wilde Keta zalm komt uit Alaska van Fish Tales. Heel ver weg, maar ik weet in elk geval zo ongeveer wie de vis gevangen heeft: Maxime Agayar. 
Ik at het geheel op toast van brood van Jordy's. 4 sneetjes maarliefst! 

Recept:
- Halve geschilde komkommer in lucifers snijden en omgeschept met een theelepel zout een kwartier laten uitlekken.
- 3 augurkjes of 8 cornichons in kleine blokjes snijden.
- eetlepel kappertjes grof hakken. 
- veertjes van paar stelen dille fijn snijden. 
- saus kloppen van 50 gram mayonaise, 75 gram crème fraîche of zure room, theelepel fijne mosterd, scheutje citroensap en peper naar smaak. 
- Komkommer, kappertjes, augurkjes en dille door de saus scheppen. 
Plakjes gerookte zalm op geroosterd brood leggen en met een schep salade er op serveren. 

Het is nog even augustus, maar met een beetje nazomer, zal dit gerechtje voorlopig zeker goed blijven gaan bij een fijne borrel. "Volmaakt beleg" aldus de inspirator.