dinsdag 2 januari 2018

Boerenkoolpesto


Onze nationale groente uit z'n verband gerukt. Als ik mensen deze pesto voorzet in Het Lachende Varken, weten ze niet wat ze proeven. Het is in een handomdraai gemaakt. De kaas maakt het lekker romig en haalt het scherpe randje van de rauwe boerenkool af. 
Gebruik bij voorkeur boerenkool van de stronk. In het seizoen, dat grofweg loopt van oktober tot en met januari, bijvoorbeeld verkrijgbaar bij mijn kraam op de Rotterdamse Oogstmarkt of te bestellen bij de Hofweb. Maar voorgesneden boerenkool van de supermarkt doet het ook goed. 
Boerenkoolpesto is heerlijk op knapperig brood of door de pasta. Valt ook gegarandeerd in de smaak bij mensen die boerenkool verafschuwen. 


Boerenkoolpesto 

250 gram boerenkool
150 ml olijfolie
125 gram pompoenpitjes
schil en sap van 1 citroen
2 teentjes knoflook 
100 gram oude kaas

Rits het boerenkoolblad van de nerf. Was het blad goed en scheur de grote stukken in tweeën. Rooster de pompoenpitjes 7 minuten in de oven op 180 graden. Rasp de knoflook en kaas fijn.
Draai de boerenkool, olijfolie, pompoenpitjes, olijfolie, citroenschil- en sap, knoflook in de keukenmachine tot pesto. Doe er eventueel een scheut water bij om het geheel homogeen en goed smeuïg te maken. Doe het in een kom, roer de kaas erdoorheen en breng op smaak met zout en peper. Bewaar in de koelkast in een afgesloten glazen pot met een laagje olie.